Bolji metabolizam - manje kilograma

Metabolizam predstavlja skup telesni sistem koji imaju zadatak da unešenu hranu pretvore u kalorije koje su neophodne organizmu da bi se svi bitniji procesi unutar tela odvijali kako treba. Metabolizam može biti ubrzan ili usporen i zapravo nije u potpunosti poznato koji je to skup faktora koji utiče na na metabolizam. Zna se da startost pojedinca i njegov pol, ali i stres, i naravno ishrana deluju na metabolizam. Za osobe koje žele da smršaju od vitalnog je značaja ubrzati metabolizam. To se može postići na različite načine, a u daljem tekstu su prezentovani samo neki od mogućih načina.
Pesak
Nije velika mudrost da vežbanje i trening pospešuju metabolizam. Ako vežbate redovno, bilo da je to redovno svakodnevno hodanje, ili da se radi o trčanju ili o nekoj drugoj zahtevnijoj aktivnosti, vaš organizam pojačava svoj metabolizam da bi obezbedio neophodne kalorije. Redovna fizička ativnost tako dovodi do ubrzavanja metabolizma.



Metabolizam možete pospešiti ako umesto da jedete par puta u toku dana, vi tu istu hranu raspodelite na mnogo više obroka, recimo 5 ili 7. Jesti češće ali po malo je način da vaše telo navikne da lakše vari hranu i da bude uvek spremno da brzo proizvede neophodnu energiju nakon obroka.



Ukoliko jedete preobilno moraćete da pravite pauze u svojim svakodnevnim aktivnostima da biste omogućili telu da svu svoju snagu usmeri na varenje. Osim toga obilan unos hrane dovodi do naglih fluktuacija u nivou šećera u krvi. Zato je bolje jesti po malo ali češće. Odredite koji je to optimalan nivo kalorija koji vam je potreban svakog dana. Zatim raspodelite te kalorije u najmanje 5 obroka dnevno.

Naučnici su korišćenjem specijalnih aparata za merenje kalorimetrijskih nivoa u telu zaključili da smeh i radost pozitivno utiču na sagorevanje kalorija i na ubrzavanje organizma. Zato usmerite svoj život u pravcu više smeha, više provoda i više lepih emocija a manje strena, nezadovoljstva, loših misli i emocija. Ne samo da ćete biti zdraviji već ćete biti ispunjeniji i lepši.

O Autoru:

Više saveta o tome kako ubrzati metabolizam saznajte na mojim stranicama.

Posetite moj sveznalica blog da biste saznali više o raznim temama i pitanjima koje vas muče, kao na primer o zdravoj ishrani.
Izvor: Kristali.rs

Nema komentara:

Objavi komentar