Farmeri protiv zakona o klimatskim promenama

Mnogi naučnici upozoravaju da će poljoprivrednici širom sveta morati da se hvataju u koštac sa ekstremnim temperaturama, sušama i poplavama. Ali ovde, u Americi, najveće udruženje farmera protivi se predlogu zakona za borbu protiv klimatskih promena, koji je naišao na prepreke i u Kongresu.

Mnogi naučnici upozoravaju da će poljoprivrednici širom sveta morati da se hvataju u koštac sa ekstremnim temperaturama, sušama i poplavama. Ali ovde, u Americi, najveće udruženje farmera protivi se predlogu zakona za borbu protiv klimatskih promena, koji je naišao na prepreke i u Kongresu.

traktor
Peri Bouen, koji obrađuje oko 400 hektara zemlje južno od Vašingtona, sumnja u to da ljudske aktivnosti izazivaju klimatske promene.
"Da, globalno zagrevanje je naučna činjenica, ali izrok svemu tome je diskutabilan", kaže Bouen.

On smatra da je globalno zagrevanje prirodni ciklus i ne veruje da to zagrevanje predstavlja opasnost, već da ona preti od zakona o klimatskim promenama.

"Sirovine će biti skuplje, poskupeće đubrivo, gorivo, hemikalije… sve će poskupeti", vajka se Bouen.

Njegov strah proističe iz predloga zakona da se oslobađanje ugljendioksida smanji povećanjem cene fosilnih goriva. A farmeri troše mnogo energije: dizela, struje, čak i prirodnog gasa - koji je potreban za proizvodnju đubriva.

Najveća američka farmerska organizacija - Federacija američkog farmerskog biroa - traži od Kongresa da odbaci taj zakonski predlog. Predsednik udruženja, Bob Stalman, kaže da će poskupljenja otežati život farmerima.
"Margine su nam vrlo male. Sve dodatne troškove farmeri će preuzeti na sebe jer ne možemo da ih direktno prenesemo na kupce", kaže Stalman.
Ali neki farmeri se ne slažu s tim, što važi i za Sekretarijat za poljoprivredu, čija analiza pokazuje da bi zakon protiv klimatskih promena smanjio prihode farmera za 1 odsto kratkoročno, a oko 7 odsto tokom narednih decenija.

Rodžer Džonson je predsednik Nacionalnog saveza farmera, manje organizacije koja podržava taj zakon.

"Veći deo života sam farmer. Doživeo sam nebrojeno puta da su mi troškovi skakali i više od 7 odsto. Oni koji kažu da će povećanje troškova od 1 odsto, ili 7 odsto, kroz 25 godina označiti kraj poljoprivrede nemaju veze sa realnošću", kaže Džonson.

Predloženi zakon predviđa olakšice farmerima za smanjenje finansijskih gubitaka. Džonson kaže da bi zakon protiv klimatskih promena naneo manju štetu farmerima nego suše, poplave i druge vremenske nepogode.

"Svi takvi događaji pogodili bi proizvodnju. Povećanje troškova se događa kada posejete zemlju i ne dobijete ništa. Iskusio sam to na svojoj farmi. A stručnjaci kažu da će se takve pojave učestati", kaže Džonson.

Džonson dodaje da bi farmeri trebalo da se zabrinu za to šta će ostaviti budućim generacijama, dok američki Kongres i pregovarači u Kopenhagenu razmatraju kako da zaustave klimatske promene.

Izvor: VOA - 'Otvoreni studio' Glasa Amerike.

Nema komentara:

Objavi komentar